Martin Brandt's ancestors
halvhjort.jpg

Ulf Persson (halvhjort av Flishult)

1) (ff mf mf mm mm mm mm f)
Hövitsman.
Father: Per Kristiernsson (- 1552)
Mother: Märta Jönsdotter (halvhjort av Flishult)
Property Flishult, Näsby (F)
Dead1595 2)
Family with Anna Claesdotter (Drake, från Västbo)
Notes
Brodern Ulf Pedersson eller Persson bor på och skriver sig hela sitt liv till Flishult. När han först framträdet i urkunderna, är han fogde i Östra härad och hövidsman samt får den 26/7 1556 av konungen befallning att med knektarna från Östra och Uppvidinge härader bege sig till Västervik och därifrån till sjöss till Stockholm.
Han är häradshövding i Uppvidinge härad 1556-1558 och i Östra härad 1565-1568. 1558 ligger han i korrespondens med konungen om skattepenningarnas avlevererande och får den 13/5 s. å. konungens brev från Kalmar angående menige mans i Östra härad begäran att få lösa tionespannmålen med pengar, och senare under året ett flertal skrivelser angående förvaltningen av fogdesysslan. Den 22/12 1559 anmodas han från Vadstena av konungen att rannsaka om bönderna rätt utgjort sitt tionde i Östra härad. - Den 30/12 s. å. får han order att för konungens räkning av Måns Pedersson på Eskilstorp köpa "FLughubodha", som erbjudits konungen till köp. - 1560 är tiondet åter på tal och konungen (Erik XIV) tycks betvivla att bönderna erlagt sitt tionde till kyrkan och dess tjänare 1558, enär dessa då voro utfattiga. Bönderna skulle nu höras på ed, mot vilket de protesterade och Ulf Pedersson måste i brev till konungen hemställa om nåd och förskoning för allmogen att avlägga eden. Men kungen ger sig inte. Den 6 april s. å. skriver han åter om resterande dagsverken, taxor och tionde. Det är tydligt, att Ulf Pedersson nu saboterar konungens order. Den 3/10 1558 meddelar honom konungen från Kalmar, att han fått klagomål från herr Hans i Alsheda, varför han anmodar Ulf Pedersson att infinna sig och svara inför tinget i Kalmar nästkommande "cilixti" (14 oktober), vilket tyder på en allvarligare förseelse. Den 30/7 1560 undertecknar han likväl adelns trohetsförsäkran till Gustav I. Men nu har han råkat i onåd hos konungen och tydligen dömts att mista livet, ty den 12 maj 1562 skickar han en tacksägelseskrivelse till konung Erik XIV, vari han uttrycker sin tacksamhet för att konungen, i trots av hans brott, med tanke på de förtjänster han dock gjort K. Maj:t och kronan, i nåder efterskänkt straffet, varför han och "hans broder Krister Persson" skänka konungen sin gård Tveta i Tveta socken och en gård "Turlunda" (Tulunda i Mörlunda socken) samt en gård, "Hofgård" kallad, i Algutsrums socken och härad på Öland. De hade varit hans och hans broders rätta fäderne. Samtidigt delar han med sig till brodern Kristiern, som får en av hans gårdar i Tulunda. Men han har många kvar. Han ägde icke mindre än 8 stora gårdar i den stora Tulundabyn i Mörlunda socken, förutom en utjord, samt dessutom 3 gårdar i Tveta by. Men han äger mycket mera. Han är icke blott jordägare i Handbörds härad. Vid vapensynen 1559-1562 avger han en förteckning på sina gårdar i Småland, omfattande icke mindre än 42 stycken, varav 21 i Östra och Västra härader, 4 i Asbolands, 6 i Norrvidinge och 1 i Västbo härad m.fl. 1559 uppger han dessutom att han ägde 12 specificerade gårdar i pant av olika personer. Flishult var vid denna tid en by om minst 4 gårdar. Den 13/5 1562 får han likväl böta för försummad rusttjänst.
1565 har han tydligen tagits till nåder igen, ty nu är han, som nyss sades, häradshövding i Östra härad. Men några år senare har han återigen råkat i konflikt med konungen och skall t. o.m. återigen hava dömts till döden, men åter benådats. Den 27 januari 1582 undertecknar han dock, tillika med de övriga adeln, stadgan om de kungliga rättigheterna i furstendömet. Han uppräknas 1590-1592 i ett register över Sveriges adel och avger sin sista godsförteckning vid vapensynen 1595, men avlider samma år.
Den 24 januari 1596 utfärdar Karl IX ett öppet brev, vari alla den avlidnes gods förklaras förbrutna. Han anklagas för att hava gjort sig skyldig till blodskam med en dotter och tillika med sonen hava våldfört sig på en annan kvinna.
Han efterlämnade änkan Anna Klaesdotter Drake, med vilken han hade en son, den olycklige Knut Ulfsson (halvhjort) till Flishult och 4 döttrar: Märta, g.m. Per Nilssson (Silversparre), Karin, g.m. Krister Pedersson (Siöblad) till Hinsekind, Beata gm.m hövidsmannen Melker Axelsson (Rodenbielke) och BRita, g.m. Knut Pedersson till Fylleryd.
En av Näsby kyrkas forna klockor har inskriptionen:


"I.H.S.: Wlf: PE: AKS: ANO 1562" (Ulf Pedersson och Anna Klaesdotter).


Källa: Släkterna Hjort, halvhjort och hjorthuvud i Småland, Silfving, GT 1959, sid 232-235
  • Sources
  • 1. Släkterna Hjort (¿Hiorth¿), ¿halvhjort¿ o ¿hjorthuvud¿ i Småland
    Author: J Silfving
    Publishing: Geneal tidskrift 1959
  • 2. De introducerade ätterna Drakes gemensamma ursprung sid 149-171
    Author: Jan Eric Almquist
    Publishing: SoH 1957:1
Last updated: 16 Oct 2016